Veganismul: decurge din ceea ce majoritatea dintre noi credem deja – de Prof. Gary L. Francione

Nu aveți nevoie de o teorie a drepturilor animalelor pentru a ajunge la veganism. Nici măcar nu este nevoie să credeți în egalitatea dintre oameni și animale pentru a deveni vegani.

Dacă însă credeți – după cum majoritatea oamenilor cred – că: (1) animalele contează din punct de vedere moral; (2) pentru că animalele contează din punct de vedere moral nu putem justifica indicerea de suferințe “nenecesare” aupra lor; și (3) plăcerea, amuzamentul sau comoditatea nu sunt suficiente pentru a justifica “necesitatea”, atunci sunteți deja anagajați în a vă opri din a mânca, purta și folosi animale în orice situație în care nu există o constrângere sau o necesitate, cum ar fi pe o insulă pustie sau într-o barcă de salvare unde nu aveți acces la hrană de origine vegetală.

Veganismul nu este “extremist” sub nicio formă. “Extremist” este să spunem că animalele contează din punct de vedere moral, dar să acționăm ca și când ele ar fi doar obiecte.

Deci ce mai așteptați? Adaptați-vă comportamentul la propriile voastre convingeri. Fiți vegani.

**********

Dacă nu ești vegan/ă, te rog fii vegan/ă. Veganismul înseamnă non-violență. Înainte de toate, înseamnă non-violența față de alte ființe simțitoare. Dar înseamnă de asemenea non-violența față de planetă și față de tine însăți/însuți.

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor, Rutgers University

©2014 Gary L. Francione

Sursa: Veganism: It Follows From What Most People Already Believe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.