Vacile de lapte – mame indurerate

Vacile de lapte - mame indurerate

Vacile de lapte 

Multi considera laptele (si implicit derivatele sale) un produs natural, obtinut fara suferinta animalului.

Nimic nu poate fi mai gresit! Pentru a se mentine un anumit grad de productivitate (altfel nu este rentabil), vacile sunt inseminate artificial (o expresie blanda, “violate” ar fi mai potrivit spus).

Imediat dupa ce vitelul se naste este indepartat de langa mama cauzand un stres enorm mamei si noului nascut.

Acest ciclu se repeta timp de 4-5 ani iar cand productia de lapte scade, aceasta este trimisa la abator pentru carne. Media de viata a unei vaci este de 20 ani.

Cei 4-5 ani de viata a unei vaci de lapte sunt plini de suferinta, pe langa faptul ca este regulat violata si i se smulge noul nascut de langa ea, este injectata cu hormoni (pentru a se obtine o cantitate mai mare de lapte)  si antibiotic (pentru a preveni/trata infectiile uterului).

Hrana unei vaci de lapte este inadecvata unui animal ierbivor si consta din grane cu procent mare de proteine, resturi animale si faina de oase.

Conditiile in care-si traieste scurta viata sunt inumane, in cele mai multe cazuri aceasta nu vede niciodata lumina zilei, viata petrecandu-si-o in hangare pline de excremente si mizerie, ce le cauzeaza infectii ale picioarelor (infectii ale articulatiilor) si ale copitelor.

Adesea se prabusesc sub greutatea anormala a ugerului si a multelor probleme de sanatate. La sfarsitul celor 4-5 ani, pentru ca nu mai pot da suficient lapte pentru a se asigura productivitatea fermei, sunt trimise la abator, multe dintre ele in incapacitatea de a se deplasa.

Laptele vacii este pentru vitelul ei

Viteii 

Viteii sunt indepartati de langa mama la cateva ore dupa nastere. Cei care nu sunt omorati imediat sunt tinuti in custi inguste neavand posibilitatea de a se intoarce sau a se aseza normal. Sunt hraniti cu o dieta nenaturala, lichida, deficienta in fier, astfel obtinandu-se o fragezime si culoare deschisa a carnii. Un vitel este tinut astfel intre 16-18 saptamani inainte de a fi trimis la abator si carnea lui fiind vanduta sub forma de “manzat”.

Vitelusele urmeaza acelasi drum si ciclu ca si mamele lor, fiind folosite pentru lapte.

Add Comment Register



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


5 + = 7

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>