Calciul

Calciul este mineralul care se gaseste in cea mai mare cantitate in corpul uman. Majoritatea calciului este folosit pentru formarea si intretinerea oaselor si dintilor. Calciul prezent in oase este responsabil cu structura si rezistenta scheletului dar si ca rezerva  pentru alte functii ale corpului in cazul in care necesarul zilnic nu este acoperit din alimente.

Printre altele calciul indeplineste un rol important in reglarea presiunii sangelui  si coagularea acestuia. Ajuta la transportul diverselor substante in si in afara celulelor. De asemenea calciul este necesar pentru activarea enzimelor si pentru buna functionare a sistemului nervos.

Calciul se absoarbe de catre organism in intestinul subtire cu ajutorul  vitaminei D. Acidul gastric din stomac este de asemenea  important pentru o buna absorbtie.

Absorbtia calciului este ingreunata de consumul in cantitati mari de grasimi si de prezenta oxalatului si fosforului. Citiți mai mult

Proteinele

“De unde iti iei proteinele?” – este o intrebare des auzita de catre vegani. Deci…

Proteinele sunt alcatuite din carbon, hidrogen, azot, oxigen si sulf. Fiecare celula vie a corpului nostru contine proteine. Acestea, proteinele, sunt indispensabile pentru muschi, organe, sange si enzime.

Proteinele din alimente sunt “sparte” in urma digestiei in componentele de baza: aminoacizii. Acestia sunt mai departe preluati in sange.

Corpul uman are nevoie de 20 de tipuri de aminoacizi, 9 dintre acestia sunt aminoacizi esentiali (organismul nu ii poate produce si trebuiesc preluati din alimente), ceilalti 11 sunt aminoacizi neesentiali (sunt produsi de catre organism). Citiți mai mult

Zincul

Zincul este un mineral foarte important pentru sistemul antioxidant, fiind necesar la productia enzimelor antioxidante. De asemenea zincul ajuta la realizarea mai multor functii importante ale sistemului imunitar.

In urma studiilor efectuate a reiesit ca acesta joaca un rol esential in dezvoltarea si refacerea timusului (organ ce apartine sistemului endocrin).

Zincul este o componenta a hormonului numit insulina. Este important si pentru buna functionare a sistemului tactil (gustului) si al celui olfactiv (mirosului). Citiți mai mult

Fierul

Fierul este un mineral foarte important pentru sanatatea noastra. Impreuna cu cuprul, fierul este indispensabil pentru sintetizarea hemoglobinei (substanta existenta in sange care face posibil transportul oxigenului).

Majoritatea fierului din organismul uman se regaseste in celulele rosii (eritrocite).

De asemenea fierul este necesar producerii anumitor enzime, bio-energiei, sucului gastric si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Citiți mai mult

Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina este produsa de bacterii, inclusiv de bacteriile existente in intestinele animalelor sau omului. La om vitamina B12 este absorbita in portiunea dintre intestinul  subtire si cel gros aceasta facand prezenta bacteriilor producatoare de B12 din intestinul gros nefolositoare.

Vitamina B12  este necesara pentru formarea celulelor rosii (globulele rosii), pentru absorbtia fierului si pentru buna functionare a sistemului nervos. B12 lucreaza intotdeuna impreuna cu vitamina B11 (acidul folic). Este necesara de asemenea pentru activarea vitaminei B6, vitamina B3 fiind produsa de organism daca exista suficienta vitamina B6. Citiți mai mult