Citate și texte scurte de Prof. Gary L. Francione

Dacă vrei să îi educi pe ceilalți într-un mod eficient, trebuie să te educi mai întâi pe tine. Încercăm să schimbăm mii de ani de gândire specisistă. Nu poți contribui dacă nu cunoști ideile de bază, problemele specifice și cum faci față obiecțiilor. Teoria nu este un lux; este o necesitate.

Celor care se consideră „iubitori de animale”:
Animalele fie contează din punct de vedere moral, fie nu.
Dacă ele contează, alegi să fii vegan.
Dacă nu contează, continui să le consumi. Nu contează dacă vei consuma animale „fericite” sau dacă nu consumi doar anumite produse de origine animală o zi pe săptămână sau dacă trasezi diferențe incoerente între carne și alte produse de origine animală.
Respingi consumul lor sau nu. Nu există a treia opțiune.

Dacă nu ești vegan, atunci ești unul dintre cei care susțin iadul pe care îl îndură în fiecare zi animalele, indiferent cât de mult ai crede că le „iubești”.

Miza este prea mare pentru a fi neclari. Avem nevoie de claritate absolută. Dacă animalele contează din punct de vedere moral, veganismul este singurul răspuns rațional. Nimic mai puțin nu este de ajuns. Orice este mai puțin decât veganismul înseamnă participarea directă la exploatarea animalelor. Continue reading

Citate despre consumul de carne

Animalele pe care le mananci nu sunt cele care devoreaza pe altele; nu mananci animale carnivore, ci le iei drept model. Iti este foame numai de fiinte dulci si blande care nu fac rau nimanui, care te urmeaza si care te servesc si care sunt devorate de tine ca o recompensa pentru serviciul lor.
Jean Jacques Rousseau

Nimeni nu ne incurajeaza zilnic sa ne gandim la animalele pe care le mancam. Din contra, industriile carnii, laptelui si oualelor ne incurajeaza sa ne gandim doar la propriul interes, cum ar fi placerea gustului sau pretul sa fie unul mic, si nu la suferinta implicata.
Ele fac asta intentionat ascunzand detaliile si prezentandu-ne intr-un mod cinic peisaje frumoase, scene de fericire bucolica care nu au nici un corespondent in lumea reala.
Animalele implicate sufera agonia din cauza ignorantei noastre.
Le datoram cel putin sa reducem aceasta ignoranta.
Jeffrey Moussaieff Masson, Fata din farfurie: Adevarul despre mancare

Cei care consuma carnea altei fiinte vii pentru a-si satisface propria carne, sunt cu siguranta criminali ei insisi, de vreme ce fara un consumator nu ar exista un criminal.
Acharya Hemacandra (ascet Jain al sec XII)

Citate despre animale

Avem nevoie de o conceptie mai inteleapta si, poate, mai mistica asupra animalelor.
Distantat de natura, si traind dupa artificii complicate, omul in civilizatie observa celelalte fiinte prin prisma cunostintelor sale, si, prin urmare, vede un fulg amplificat si toata imaginea distorsionata.
Le tratam cu superioritate pentru natura lor incompleta, pentru soarta lor tragica de a fi luat o forma inferioara alei noastre.
Si aici gresim, gresim foarte mult.
Pentru ca animalele nu trebuie masurate de catre om. Intr-o o lume mai veche si mai completa, daruite cu extensii ale simturilor pe care noi le-am pierdut sau nu le-am avut nicodata, traind dupa voci pe care noi nu le vom auzi nicodata.
Nu ne sunt frati, si nu ne sunt subalterni.
Sunt alte natiuni, prinse alaturi de noi in navodul vietii, prizoniere si ele splendorii si muncii de pe pamant.
Henry Beston

Nu avem o inima pentru oameni si alta pentru animale. Avem o singura inima sau nu avem nici una.
Activist pentru drepturile animalelor din Egipt

Chiar si in virmele care se taraste prin pamant exista o scanteie divina. Cand ucizi o fiinta, il ucizi pe Dumnezeu.
Isaac Bashevis Singer, scriitor, laureat al Premiului Nobel

Citate despre veganism de Prof. Gary L. Francione

Oamenii trebuie educati pentru a face alegeri morale inteligente.

De cate ori bei un pahar cu lapte sau mananci o bucata de branza, ranesti o mama.
Te rog, fii vegan!

Veganismul nu este un sacrificiu.
Este o bucurie.

Astazi, gandeste-te la moartea si suferinta pe care le sustii doar pentru ca iti place gustul lactatelor, branzeturilor, untului, iaurtului, inghetatei etc.
Gandeste-te ce inseamna asta pentru vaci, mamele blande pe care le exploatam.
Intreaba-te daca merita.
Iar, daca inima-ti spune ca nu, atunci fii vegan! Continue reading