O scrisoare deschisă către toți

Susțin că specisismul este imoral, deoarece, ca și rasismul, sexismul și heterosexismul, folosește un criteriu irelevant (specia) pentru a nega celorlalți participarea la comunitatea morală. Prin urmare, mă opun de asemenea folosirii altor criterii irelevante (rasă, sex, orientare sexuală, etc.) pentru excluderea altora din comunitatea morală. Văd respingerea specisismului ca parte din respingerea *tuturor* formelor de discriminare. Într-adevăr, în opinia mea, respingerea specisismului nu are niciun sens dacă nu face parte din respingerea tuturor formelor de discriminare.

Primesc frecvent e-mailuri, mesaje private și comentarii care se opun opiniilor mele cu privire la această problemă și în care mi se spune că etica privitoare la animale nu are cu nimic de-a face cu aceste alte probleme și, mai rău, de multe ori trebuie să șterg comentarii care sunt discriminatorii. De exemplu doar în ultimele două zile a trebuit (1) să șterg sau să răspund multor comentarii care afirmau că asiaticii sunt mai răi din punct de vedere moral decât vesticii; (2) să șterg un comentariu homofobic foarte virulent; și (3) să șterg comentarii sexiste despre femei care (pe bună dreptate, în opinia mea), se opun sexismului și misoginismului care au pătruns în “mișcarea” pentru animale.

Am explicat în multe ocazii aici (și în cărțile și eseurile mele) poziția mea cu privire la respingerea discriminării față de oameni. Înțeleg că unii din voi poate că nu sunteți de acord. Permiteți-mi să mă exprim cât mai clar cu putință: nu-mi pasă. Nu permit existența niciunui fel de discriminare aici. Dacă nu vă convine, mergeți în altă parte. Din păcate există un număr foarte mare de site-uri care susțin ura și prejudecățile. Dar nu aici. Niciodată. Puteți să-mi scrieți cât de mult vreți pentru a vă exprima obiecția. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu a creat butonul “delete”. Mulțumesc pentru cooperare. Citiți mai mult

“Dar mi-a luat 10 ani să devin vegan.” Și ce dacă? – de Prof. Gary L. Francione

Nu încetează să mă uimească cei care spun că nu ar trebui să promovăm veganismul ca pe un imperativ moral pentru că lor le-a luat mult timp să devină vegani.

Ce relevanță are cât de mult i-a luat cuiva până și-a dat seama că a fi vegan este ceea ce este drept? Absolut niciuna.

Sincer, nu sunt deloc surprins că multor oameni le-a luat mult timp până au devenit vegani, având în vedere că niciuna dintre marile organizații caritabile pentru animale nu promovează veganismul ca fundație morală și că toate promovează reforma bunăstării animalelor și exploatarea “fericită” mai mult sau mai puțin. Întâlnesc destul de des persoane care au fost vegetariene peste 20 de ani și care au devenit vegane dupa ce au aflat de abordarea aboliționistă. Deși aceste persoane au făcut voluntariat în cele mai multe cazuri la una sau mai multe organizații de caritate pentru animale, nimeni nu le-a cerut vreodată să devină vegani, cu atât mai puțin să le spună că veganismul este un imperativ moral – o fundație morală fără echivoc. Din contră, cele mai multe organizații continuă să promoveze vegetarianismul ca o alternativă la veganism. Aceasta nu este în concordanță cu prezentarea și promovarea veganismului ca un imperativ moral. Citiți mai mult

Puține imagini sunt mai devastatoare

Puține imagini sunt mai devastatoare

Puține imagini sunt mai devastatoare decât separarea dintre o vacă și vițelul ei, atunci când acesta este luat de lânga ea, ceea ce se întâmplă la scurt timp după naștere în cele mai multe ferme și la două zile în fermele “fericite”.
Suferința exprimată de mamă și pui este evidentă și nu poate fi pusă la îndoială.
Dacă plăcerea de a consuma lapte, brânză sau înghețată contează mai mult pentru tine decât suferința acestor ființe, ar trebui să te autoexaminezi cu atenție.
~ Gary L. Francione

Puține imagini sunt mai devastatoare

Contează animalele din punct de vedere moral?

Contează animalele din punct de vedere moral?

Contează animalele din punct de vedere moral?
Dacă da, asigură-te că aceste patru cuvinte fac parte din vocabularul tău: vegan/ă, a educa, a adopta, a găzdui.
~ Gary L. Francione

Contează animalele din punct de vedere moral?