“Dar mi-a luat 10 ani să devin vegan.” Și ce dacă? – de Prof. Gary L. Francione

Nu încetează să mă uimească cei care spun că nu ar trebui să promovăm veganismul ca pe un imperativ moral pentru că lor le-a luat mult timp să devină vegani.

Ce relevanță are cât de mult i-a luat cuiva până și-a dat seama că a fi vegan este ceea ce este drept? Absolut niciuna.

Sincer, nu sunt deloc surprins că multor oameni le-a luat mult timp până au devenit vegani, având în vedere că niciuna dintre marile organizații caritabile pentru animale nu promovează veganismul ca fundație morală și că toate promovează reforma bunăstării animalelor și exploatarea “fericită” mai mult sau mai puțin. Întâlnesc destul de des persoane care au fost vegetariene peste 20 de ani și care au devenit vegane dupa ce au aflat de abordarea aboliționistă. Deși aceste persoane au făcut voluntariat în cele mai multe cazuri la una sau mai multe organizații de caritate pentru animale, nimeni nu le-a cerut vreodată să devină vegani, cu atât mai puțin să le spună că veganismul este un imperativ moral – o fundație morală fără echivoc. Din contră, cele mai multe organizații continuă să promoveze vegetarianismul ca o alternativă la veganism. Aceasta nu este în concordanță cu prezentarea și promovarea veganismului ca un imperativ moral. Citeste mai mult

Puține imagini sunt mai devastatoare

Puține imagini sunt mai devastatoare

Puține imagini sunt mai devastatoare decât separarea dintre o vacă și vițelul ei, atunci când acesta este luat de lânga ea, ceea ce se întâmplă la scurt timp după naștere în cele mai multe ferme și la două zile în fermele “fericite”.
Suferința exprimată de mamă și pui este evidentă și nu poate fi pusă la îndoială.
Dacă plăcerea de a consuma lapte, brânză sau înghețată contează mai mult pentru tine decât suferința acestor ființe, ar trebui să te autoexaminezi cu atenție.
~ Gary L. Francione

Puține imagini sunt mai devastatoare

Contează animalele din punct de vedere moral?

Contează animalele din punct de vedere moral?

Contează animalele din punct de vedere moral?
Dacă da, asigură-te că aceste patru cuvinte fac parte din vocabularul tău: vegan/ă, a educa, a adopta, a găzdui.
~ Gary L. Francione

Contează animalele din punct de vedere moral?

Citate și texte scurte de Prof. Gary L. Francione

Dacă vrei să îi educi pe ceilalți într-un mod eficient, trebuie să te educi mai întâi pe tine. Încercăm să schimbăm mii de ani de gândire specisistă. Nu poți contribui dacă nu cunoști ideile de bază, problemele specifice și cum faci față obiecțiilor. Teoria nu este un lux; este o necesitate.

Celor care se consideră “iubitori de animale”:
Animalele fie contează din punct de vedere moral, fie nu.
Dacă ele contează, alegi să fii vegan.
Dacă nu contează, continui să le consumi. Nu contează dacă vei consuma animale “fericite” sau dacă nu consumi doar anumite produse de origine animală o zi pe săptămână sau dacă trasezi diferențe incoerente între carne și alte produse de origine animală.
Respingi consumul lor sau nu. Nu există a treia opțiune.

Dacă nu ești vegan, atunci ești unul dintre cei care susțin iadul pe care îl îndură în fiecare zi animalele, indiferent cât de mult ai crede că le “iubești”.

Miza este prea mare pentru a fi neclari. Avem nevoie de claritate absolută. Dacă animalele contează din punct de vedere moral, veganismul este singurul răspuns rațional. Nimic mai puțin nu este de ajuns. Orice este mai puțin decât veganismul înseamnă participarea directă la exploatarea animalelor.

Iată un e-mail pe care l-am primit: “Iubesc animalele, dar nu sunt încă vegan şi poate că nu voi fi niciodată (cu toate că am redus consumul de carne). Cine eşti tu să îmi spui că nu iubesc animalele?”
Răspunsul meu: Faptele arată ceea ce credem cu adevărat despre moralitate, și nu vorbele. De spus, putem spune orice. Dar faptele noastre arată cu adevărat ceea ce credem. Mulți bărbaţi spun că îşi iubesc partenerele de viaţă pe care le abuzează şi le bat. Dacă iubeşti cu adevărat pe cineva, acea persoană contează din punct de vedere moral şi, indiferent de ce altceva faci, nu o abuzezi și nu o baţi. Dragostea şi violența nu merg mâna-n mâna. În mod similar, dacă iubeşti animalele, le apreciezi. Iar dacă le apreciezi, nu le tratezi că pe nişte obiecte care există exclusiv pentru noi. Dar exact asta faci de fiecare dată când consumi un produs de origine animală.

Deseori auzim: chiar dacă eşti vegan, eşti răspunzător pentru animalele pe care le omori neintenţionat, cum ar fi animalele lovite de camioanele ce transportă legume.
Este ca şi cum am spune “X este criminal în serie şi Y conduce o maşină şi oamenii sunt ucişi pe platformele petroliere unde se întâmplă accidente, deci X şi Y sunt la fel”. Este absurd.
Da, cele mai multe acţiuni ale noastre au ca rezultat rănirea directă sau indirectă a altor oameni. Dar asta nu înseamnă că nu este nici o diferenţa între omorârea altor oameni în mod intenţionat şi cazurile în care oamenii sunt răniţi sau ucişi în accidente.
Aceeaşi analiză este valabilă și în contextul discuției despre animale.

Promovarea veganismului într-un mod creativ şi non-violent înseamnă să-i educăm pe ceilalţi fără să-i judecăm. Dar esenţa mesajului nostru trebuie să fie întotdeauna clară: dacă animalele contează din punct de vedere moral cât pe puțin, nu putem justifica folosirea lor. Chiar dacă trebuie să dăm dovadă de compasiune atunci când educăm, compasiunea nu înseamnă că ar trebui să spunem oamenilor că “exploatarea fericită” sau orice altceva mai puțin decât veganismul sunt acceptabile din punct de vedere moral, doar pentru că vrem să îi facem să se simtă bine. Acest lucru ar fi o lipsă de respect faţă de persoana pe care încercăm să o educam şi un act de nedreptate față animalele care sunt exploatate.

Un “aboliţionist” care promovează reforma bunăstării animalelor că un mijloc pentru realizarea abolirii exploatării animalelor este că un activist pentru pace care promovează războiul cu scopul de a obţine pacea. În ambele cazuri, mijloacele alese nu sunt în concordanţă cu scopul final.

Auzim deseori spunându-se că problemele legate de moralitate sunt doar o chestiune de “opinie”. Majoritatea oamenilor nu cred asta. Majoritatea nu sunt dispuşi să spună, spre exemplu, că moralitatea holocaustului sau a molestării copiilor este doar o simplă chestiune de opinie. Ar spune că aceste lucruri sunt greşite din punct de vedere moral, indiferent dacă cineva sau un grup de persoane cred altceva.
Deci, atunci când prezinţi un argument puternic cum că exploatarea animalelor nu poate fi justificată din punct de vedere moral şi cineva răspunde “ei bine, asta este părerea ta”, este foarte probabil că aceea persoană nu știe cum să răspundă argumentului tău.

Abolirea nu este doar o teorie cu privire la scopul final – stoparea tuturor formelor de folosire a animalelor. Este o teorie cu privire la mijloacele prin care putem ajunge acolo – veganismul ca fundație morală şi activismul creator, non-violent și neobosit. Este o teorie care respinge în mod explicit regulamentele de bunăstarea animalelor ca fiind neconforme, atât din punct de vedere moral cât și practic, cu realizarea dreptății pentru animale.

Nu facem “activism” completând un cec pentru o mare corporație de caritate. Activismul se face prin transformarea noastră și oprirea participării noastre la exploatarea celor vulnerabili. Devenind vegani. Apoi educându-i pe ceilalți despre veganism. Nu avem nevoie de organizații care să ne “conducă”. Fiecare dintre noi trebuie să își accepte propria responsabilitate în schimbarea paradigmei. Fiecare dintre noi trebuie să se autoeduce, astfel încât să îi poată educa pe ceilalți. Activismul înseamnă să acordăm timpul necesar pentru a învăța despre etica privitoare la animale și apoi a-i învăța pe ceilalți. Activismul nu înseamnă să îi judecăm pe ceilalți, ci să luăm o poziție clară cum că exploatarea animalelor nu poate fi justificată și că veganismul este fundația morală. Scopul site-ului www.AbolitionistApproach.com este de a vă oferi instrumentele necesare pentru a vă educa. Dar responsabilitatea vă aparține.

De fiecare dată când consumăm produse de origine animală

De fiecare dată când consumăm produse de origine animală

De fiecare dată când consumăm produse de origine animală ne arătăm disprețul față de cei lipsiți de apărare și aprecierea față de putere și dominare.
~ Gary L. Francione

De fiecare dată când consumăm produse de origine animală