Este vremea pentru o schimbare – de Prof. Gary L. Francione

Dragi colegi:

Bunăstarea animalelor – noțiune conform căreia ar trebui să tratăm animalele într-un mod „uman” – există de 200 de ani. Nu ne-a dus nicăieri. Astăzi folosim mai multe animale și în moduri mult mai îngrozitoare decât oricând în istorie.

Fondatorii bunăstării animalelor din secolul al 19-lea se opuneau sclaviei oamenilor, dar nu s-au opus niciodată statutului de proprietate al animalelor, deoarece credeau că, deși animalele au capacitatea de a suferi, nu au niciun interes în propria viață. Aceasta însemnând că animalelor nu le pasă le folosim, ci doar cum le folosim. Conform susținătorilor bunăstării animalelor, animalele nu au conștiință de sine, iar singurul lor interes este să nu aibă o moarte dureroasă.

Deci susținătorii bunăstării animalelor din secolul al 19-lea nu au pledat pentru abolirea sclaviei animalelor, așa cum o făcuseră când a fost vorba de sclavia oamenilor. În schimb, au cerut să avem legi care cer tratamentul „uman” al animalelor. Totuși, ceea ce nu au realizat ei este faptul că, atâta vreme cât animalele rămân proprietate, nivelul de protecție oferit de aceste legi va rămâne în mod necesar foarte scăzut, deoarece costă bani să protejăm interesele animalelor. În general, vom cheltui acei bani și vom proteja acele interese, numai dacă aceasta ne va oferi un beneficiu economic.

Nimic nu s-a schimbat. 

Promotorii bunăstării animalelor din secolul 21 încă susțin că animalele nu au un interes în propria viață și că uciderea lor nu ridică în sine nicio problemă morală. Peter Singer, care este promotorul modern al teoriei bunăstării din secolul al 19-lea, spune asta foarte clar. Această viziune, conform căreia animalele nu au niciun interes într-o existență continuă, explică de ce PETA nu are nicio problemă cu omorârea a 90% dintre animalele pe care le salvează. Pentru ei moartea animalelor nu reprezintă în sine un „prejudiciu”.

Și, în mare parte, reglementările bunăstării animalelor doar îmbunătățesc eficiența economică a exploatării animalelor. Cu alte cuvinte, protejăm interesele animalelor doar atunci când obținem un beneficiu economic. Campanii de bunăstarea animalelor, precum uciderea într-o atmosferă controlată/asomarea a puilor de găină sau eliminarea cuștilor de gestație sunt bazate în mod explicit pe eficiența economică. Aceasta însemând că aceste reforme sunt promovate pe motiv că vor spori eficiența producției.

După 200 de ani de doctrină specisită (viața animalelor non-umane nu are valoare morală în sine) care a demonstrat că este inutilă din punct de vedere practic, este vremea pentru o schimbare.

Gary L. Francione
© 2009 Gary L. Francione

Sursa: It’s Time for a Change

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.