Este veganismul elitist? Nu. Dar non-veganismul este! – de Prof. Gary L. Francione

O pretinsă obiecție adusă veganismului pe care am auzit-o de 12 milioane de ori:

„Dar veganismul este elitist.”

Este absurd.

Elitismul implică promovarea unei percepute superiorități de un anumit fel. Implică acordarea unei valori morale mai scăzute celor „inferiori”.

Dacă stai să te gândești două secunde este clar că veganismul nu este elitist în niciun fel. Dimpotrivă. Veganismul înseamnă că respingem ideea conform căreia este acceptabil din punct de vedere moral să exploatăm animalele non-umane, ființe simțitoare, pentru că ele sunt „inferioare”.

Non-veganii cred în „inferioritatea” animalelor. Ei sunt cei care îmbrățișează elitismul.

Ar trebui veganii să se creadă „mai buni” sau „superiori” non-veganilor? Nu. Desigur că nu. Nu judecăm oamenii, ci evaluăm moralitatea comportamentului.

Este etica vegană a egalitarismului mai bună sau superioară ideii că este acceptabil din punct de vedere moral să îi exploatăm pe cei lipsiți de apărare? Da, desigur că este. O atitutide morală este întotdeauna mai bună decât una imorală. O abordare care protejează drepturile fundamentale este întotdeauna mai bună decât una care le violează.

A spune că veganismul este „elitist” este ca și cum am spune ca a considera că toți oamenii sunt egali din punct de vedere moral este „elitist”.

Data viitoare când cineva îți va spune că veganismul este „elitist” folosește ocazia pentru a educa persoana într-o manieră creatoare și non-violentă că exact opusul este adevărat.

**********

Dacă nu ești vegan/ă, te rog fii vegan/ă. Veganismul înseamnă non-violență. Înainte de toate, înseamnă non-violența față de alte ființe simțitoare. Dar înseamnă de asemenea non-violența față de planetă și față de tine însăți/însuți.

Lumea este vegană! Dacă vrei să fie.

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor, Rutgers University

©2015 Gary L. Francione

Sursa: Is Veganism Elitist? No. But Nonveganism Is!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.